Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αδιπικό Οξύ (Adipic Acid)

 
 
Φυσικό οργανικό ένωση και συγκεκριμένα, οξύ με χημική ονομασία εξανεδιοϊκό οξύ που ανήκει στα καρβοξυλικά οξέα. Βρίσκεται στο ζωμό των παντζαριών και στη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρασκευάζεται και συνθετικώς από την οξείδωση διαφόρων λιπών και λειτουργεί ως ρυθμιστής οξύτητας, σταθεροποιώντας το ph του τελικού προϊόντος.

Έχει μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης η οποία είναι διαλυτή στην αιθανόλη, την ακετόνη και το ζεστό νερό. Βρίσκεται επίσης και ως λεπτόρρευστο υδατικό διάλυμα.

Ένα καλό παράδειγμα της δράσης του, είναι η χρήση του μετά από χημικές διεργασίες των μαλλιών. Π.χ. σε μια περμανάντ, χρησιμοποιούνται ισχυρά αλκάλεα οπότε η μετέπειτα χρήση του οξέως, επαναφέρει το ph των τριχών και της επιδερμίδας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται και τα παράγωγά αδιπικού οξέως και τα οποία είναι:

Οι αλκυλεστέρες (adipates) και οι διισοπροπυλεστέρες (diisopropyl adipate) με κηρώδη μορφή που τήκονται σε επαφή με το δέρμα, εξαιτίας της θερμότητάς του. Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος για τις μαλακτικές τους ιδιότητες αν και μειώνουν τη λιπαρότητα του μίγματος στο οποίο προστίθενται.

Άλλες ενώσεις του με πρώτο συνθετικό ονόματος το adipic acid, που χρησιμοποιούνται ως αντιστατικοί παράγοντες, ή για να δώσουν όγκο στο τελικό προϊόν.
Αν και γενικώς δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες , ανήκει, όπως και τα περισσότερα καρβοξυλικά οξέα, στα ήπια ερεθιστικά δέρματος. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα αλλά κάτι τέτοιο είναι πρακτικά απίθανο γιατί οι συγκεντρώσεις του στα καλλυντικά είναι πολύ μικρότερες από τα 5mg που είναι το ανώτατο όριο της πρόσληψής του ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αβοκάντο, έλαιο (Avocado Oil)


Φυτικό έλαιο που εξάγεται από το φρούτο ή τα φύλλα του γνωστού τροπικού δένδρου (Persea Americana) που είναι γνωστό και σαν Βουτυρόδεντρο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των δαφνοειδών (Lauraceae). Είναι ιδιαίτερα γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο στα καλλυντικά χάρη στις μαλακτικές του κυρίως ιδιότητες και πέραν του ελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και το εκχύλισμα των φρούτων ή και το εκχύλισμα των φύλλων του.

Έχει ελαιώδη μέχρι κηρώδη μορφή, βαριά υφή και ωχροκίτρινο χρώμα έως βαθύ λαδί, και άρωμα καρυδιού. Είναι αδιάλυτο στο νερό.
Είναι το δεύτερο κατά σειρά χρησιμοποιούμενο έλαιο μετά το αμυγδαλέλαιο. Οι καλλυντικές του ιδιότητες είναι παρόμοιες με αυτές του ελαιολάδου, προτιμάται όμως από αυτό λόγω της περιεκτικότητάς του σε μη σαπωνοποιά συστατικά κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να απλώνεται ικανοποιητικά στο δέρμα αφήνοντας μια ευχάριστη κέρινη αίσθηση στην αφή.

Το έλαιο αβοκάντο δεν είναι φαγεσωρογόνο, όπως τα περισσότερα έλαια, δεν φράζει δηλαδή τους πόρους, κάτι που μπορεί να υποβοηθήσει ή και να προκαλέσει την ανάπτυξη μικροβίων και συνεπώς ακμής. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε υποαλλεργικά προϊόντα.
Περιέχει υδρογονάνθρακες, αλειφατικές αλκοόλες, αλκοόλες τερπενίου, φυτοστερόλες και τοκοφερόλες, που συγκαταλέγονται στα μη σαπωνοποιήσιμα συστατικά. Περιέχει επίσης αμινοξέα, στερόλες, παντοθενικό οξύ, λεκιθίνη, καθώς και άλλα βασικά λιπαρά οξέα.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κανονικά ή ξηρά μαλλιά λόγω του ότι προσδίδει σε αυτά όγκο και λάμψη. Επίσης έχει την ικανότητα να βελτιώνει το πρόβλημα της ψαλίδας ενώνοντας τις δύο άκρες της τρίχας. Μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί σαν μάσκα πριν το λούσιμο ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή να προστεθεί στο μπουκάλι του σαμπουάν ( 8-10γρ ελαίου ανά μπουκάλι).
Χρησιμοποιούμενο σαν συστατικό κρέμας στο δέρμα, δημιουργεί ελαιώδες υμένιο το οποίο λειτουργεί προστατευτικά και εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα διατηρώντας την έτσι ενυδατωμένη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που το δέρμα ταλαιπωρείται από πολλά πλυσίματα, καιρικά φαινόμενα (ήλιο, πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αέρα), αποτρίχωση κλπ.

Το έλαιο αβοκάντο επίσης, είτε σε κρέμα είτε αυτούσιο, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ψωρίαση και ηλιακά εγκαύματα.

Στο εμπόριο διατίθενται για χρήση και τα παράγωγά του με σημαντικές ιδιότητες:
Η Αβοκαντίνη χρησιμοποιείται ως μαλακτική σε κρέμες καθώς και σαν αντιστατικός παράγοντας σε μπριγιαντίνες.

Οι εστέρες του (avocado oil PEG-11 esters, ethyl avocadate) έχουν επίσης μαλακτικές ιδιότητες.
Τα αμίδια (avocadamide DEA) είναι καλοί παράγοντες διασποράς και συνεπώς βοηθούν στη σταθεροποίηση των γαλακτωμάτων.

Το χλωρίδιο (avocadamidopropalkonium chloride) και τα ακυλοπαράγωγά του (avocadamidopropyl dimethylamine) χρησιμεύουν ως αντιστατικοί παράγοντες.

Σχετικά τώρα με τις «θαυματουργές» και «θεραπευτικές» ιδιότητες που του προσδίδουν για το ξηρό δέρμα, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε το εξής γεγονός: Το έλαιο αβοκάντο όπως και τα υπόλοιπα έλαια, περιέχουν φυσικά τριγλυκερίδια.  Βάση αυτού, έχει σχηματιστεί η άποψη πως όλα αυτά τα φυτικά έλαια λειτουργούν όπως και το σμήγμα του οργανισμού μας μιας και αυτό αποτελείται κατά 42% από τριγλυκερίδια και συνεπώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα του δέρματος και των μαλλιών. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει γιατί όλες οι ουσίες που παρουσιάζονται ως ενυδατικές, ουσιαστικά λειτουργούν προστατευτικά κατά της απώλειας υγρασίας του δέρματος, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν ή να ενισχύσουν τη φυσιολογική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.