Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αζουλένιο (Azulene)



Οργανικό συστατικό και συγκεκριμένα, υγρός υδρογονάνθρακας με χημική ονομασία κυκλοπεντακυκλοεπτένιο, αποτελεί επίσης ισομερές της ναφθαλίνης. Είναι ουσία που περιέχεται στα αιθέρια έλαια και αποτελεί κύριο συστατικό απόσταξης του Γερμανικού Χαμομηλιού. Παρασκευάζεται και συνθετικά. Το όνομά του προέρχεται από την Ισπανική λέξη “azul” που σημαίνει “μπλε”. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για τις μαλακτικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Βρίσκεται με μορφή κρυστάλλων, αδιάλυτων σε νερό αλλά διαλυτών σε οργανικούς διαλύτες. Το χρώμα του είναι έντονο κυανό ή βαθύ μπλε. Μπορεί επίσης να βρεθεί και σε μορφή διαλύματος με κυανό επίσης χρώμα, διαυγές ή γλοιώδες, ελαφρά φθορίζον και με αρωματική οσμή. Σε όξινο περιβάλλον το χρώμα μεταβάλλεται σε σκούρο γκρίζο. Το ποσοστό συγκέντρωσής του στα καλλυντικά είναι 0,01%.
Χρησιμοποιείται όπως προαναφέρθηκε ως πρόσθετο σε καλλυντικά με μαλακτικές ιδιότητες για δέρμα και μαλλιά αλλά και σε καταπραϋντικά και επουλωτικά προϊόντα για το δέρμα.

Στα καλλυντικά, χρησιμοποιούνται και τα παράγωγά του με παρόμοιες ιδιότητες:

Το Γκουιαζουλένιο από το σεσκουιτερπένιο, με μορφή υδατικού διαλύματος, χρησιμοποιείται ως υδατικό συστατικό σε τονωτικές λοσιόν, λοσιόν για μετά το ξύρισμα, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα αλλά και ως τονωτικό μαλλιών.
Το Χαμαζουλένιο από το έλαιο χαμομηλιού, με μορφή ελαιώδους διαλύματος, χρησιμεύει κι αυτό ως μαλακτικό δέρματος.

Το αζουλένιο γενικά δεν είναι τοξικό και η πιθανότατα μοναδική περίπτωση που αναφέρθηκε για αλλεργική δερματίτιδα, αφορούσε προϊόν με συγκέντρωση αζουλένιου 1% έναντι της συνηθισμένης 0,01%.

 

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αζελαϊκό Οξύ (Azelaic Acid, AZA)








Χημική ονομασία: δικαρβονικό οξύ (nine-carbon dicarboxylic acid). Βρίσκεται στους σπόρους των δημητριακών και παράγεται μέσω οξείδωσης του ελαϊκού ή του κικινελαϊκού οξέος.

Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά της ήπιας μέχρι μέτριας ακμής, βελτιώνοντας τα συμπτώματα. Ουσιαστικά, δρα κερατολυτικά επαναφέροντας τις διαδικασίες πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των κυττάρων, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω της ακμής, κυρίως όμως, δρα φαγεσωρολυτικά αναστέλλοντας των ανάπτυξη βακτηρίων που την προκαλούν.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του αζελαϊκού οξέως, είναι ο αποχρωματικός του ρόλος σε καταστάσεις μελάσματος, κηλίδων και λοιπόν υπεργχωστικών δερματικών προβλημάτων, όπου μειώνει ουσιαστικά την σύνθεση μελανίνης μέσω της αναστολής της δράσης της τυροσινάσης.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε κρέμες, όπου οι συγκεντρώσεις του κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20%.

Με τοπική εφαρμογή, το αζελαϊκό οξύ δεν απορροφάται εύκολα στο αίμα οπότε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Γενικώς είναι καλά ανεκτό στο δέρμα αν και μπορεί να προκαλέσει ήπιο τοπικό ερεθισμό, που όμως διορθώνεται με τη διακοπή της χρήσης του προϊόντος.